Download Trust Wallet
Blockchain

Альтернативи Ethereum: посібник із Solana, Cardano й Polygon для Trust Wallet

Published on: 2 серп. 2023 р.
Share post
In Brief

У світі Web3 Ethereum вже давно є лідером і новатором. Проте, оскільки криптопростір продовжує розвиватися, з’являються нові блокчейн-мережі з унікальними пропозиціями, які часто називають "альтернативою", а іноді навіть "вбивцями Ethereum". Серед них Solana, Cardano й Polygon – три блокчейн-платформи, які надають різні можливості у Web3-просторі.

Альтернативи Ethereum: посібник із Solana, Cardano й Polygon для Trust Wallet

У світі Web3 Ethereum вже давно є лідером і новатором. Проте, оскільки криптопростір продовжує розвиватися, з’являються нові блокчейн-мережі з унікальними пропозиціями, які часто називають "альтернативою", а іноді навіть "вбивцями Ethereum". Серед них Solana, Cardano й Polygon – три блокчейн-платформи, які надають різні можливості у Web3-просторі.

Solana (SOL), Cardano (ADA) й Polygon (MATIC) можна купити, продати, переказати, обміняти та надіслати в стейкінг у Trust Wallet. У цьому посібнику ви більше дізнається про ці альтернативи Ethereum і як їх використовувати в екосистемі Trust Wallet.

Ethereum: основа Web3

Ethereum, заснований у 2015 році Віталіком Бутеріним, став інноваційною платформою, яка познайомила світ з концепцією смартконтрактів. За допомогою цієї революційної функції розробники можуть створювати децентралізовані програми (dApp), які функціонують безпосередньо на блокчейні Ethereum, без участі, контролю та втручання з боку третіх сторін.

Нативна криптовалюта Ethereum, Ether (ETH), відіграє життєво важливу роль у цій екосистемі. Вона служить не тільки цифровою валютою, але й "паливом" для виконання операцій і смартконтрактів у мережі Ethereum. Це зробило ETH найважливішим компонентом у різних секторах, таких як децентралізовані фінанси (DeFi), ігри тощо. Ethereum став основним стовпом у світі Web3 і за його межами. Широкий потенціал застосування і база користувачів, що постійно зростає, продовжують формувати роль Ethereum як ключового двигуна децентралізованого цифрового світу.

Solana: швидкість і масштабованість

Запущена в 2020 році Анатолієм Яковенком і його командою Solana Labs, Solana – це високопродуктивна блокчейн-платформа, розроблена для забезпечення швидких, безпечних і масштабованих децентралізованих програм і криптовалют. Його унікальна функція під назвою Proof of History (PoH) забезпечує високу швидкість обробки даних із можливістю обробки тисяч транзакцій за секунду (TPS).

Нативний токен Solana, SOL, виконує подвійну функцію в її екосистемі. По-перше, він діє як валюта для здійснення транзакцій у мережі Solana. По-друге, він відіграє дуже важливу роль у стейкінгу – процесі, який допомагає захищати мережу та брати участь у її механізмі консенсусу. Solana позиціонує себе як потужний суперник у Web3-середовищі, пропонуючи альтернативу більш усталеним платформам завдяки своєму фокусу на швидкості й масштабованості.

Cardano: науковий підхід

Проєкт Cardano, заснований у 2017 році співзасновником Ethereum Чарльзом Хоскінсоном, виділяється своїм особливим, орієнтованим на науку підходом. Він побудований на унікальній блокчейн-платформі на proof-of-stake, що базується на рецензованих дослідженнях і розроблений за допомогою методів, що ґрунтуються на доказах.

Нативна криптовалюта Cardano, ADA, є невід’ємною частиною мережі. За допомогою цієї криптовалюти користувачі можуть брати участь у роботі мережі. Холдери можуть голосувати за пропозиції щодо змін у програмному забезпеченні. Крім того, ADA слугує безпечним засобом обміну для користувачів в екосистемі Cardano.

Суворий підхід до розробки платформи й акцент на безпеці та масштабованості роблять її унікальним гравцем у блокчейн-індустрії. Оскільки Cardano продовжує розвиватися та вдосконалювати свої функції, команда обіцяє додати новий вимір у майбутнє децентралізованих програм і ширшого всесвіту Web3.

Polygon: масштабування Ethereum

Заснована в 2017 році Джайнті Канані, Сандіпом Нейлвалом і Анурагом Арджуном компанія Polygon, раніше відома як Matic Network, є рішенням для масштабування рівня 2, яке має на меті забезпечити швидші та дешевші транзакції в блокчейні Ethereum, зберігаючи при цьому його безпеку й децентралізацію.

Polygon пропонує структуру для побудови та підключення сумісних з Ethereum блокчейн-мереж. Він поєднує в собі найкращі функції Ethereum і суверенних блокчейнів. Завдяки гнучкості мережі її можна адаптувати для розв’язання різноманітних проблем, пов’язаних із блокчейном, як-от низька швидкість і висока комісія gas, що робить її багатоцільовою платформою, яка може мати кілька варіантів використання.

Нативний токен мережі, MATIC, відіграє центральну роль у підтримці й роботі екосистеми Polygon. Він використовується для участі в механізмі консенсусу proof-of-stake у мережі, сплати комісій gas і внеску в управління мережею шляхом голосування за пропозиції щодо вдосконалення Polygon.

Як купити та здійснювати стейкінг Solana, Cardano й Polygon у Trust Wallet

Тепер, коли ми ознайомилися з технологічними аспектами Solana, Cardano й Polygon, настав час перейти безпосередньо до роботи з цими екосистемами. Є багато способів зробити це, але в цій статті ми зосередимося на тому, як купити нативні токени цих мереж (SOL, ADA й MATIC відповідно) за допомогою Trust Wallet, а також на тому, як надіслати ці активи у стейкінг.

Стейкінг – ключовий механізм у багатьох блокчейнах, які працюють на proof-of-stake, за допомогою якого користувачі можуть брати участь у процесах перевірки мережі, сприяючи безпеці й отримуючи за це винагороди. Тож давайте заглибимося в покроковий процес купівлі та надсилання цих криптовалют у стейкінг через Trust Wallet.

### Перед тим як почати

Перш ніж ми заглибимося в те, як купити криптовалюту або надіслати її у стейкінг за допомогою Trust Wallet, вам потрібно буде створити гаманець, якщо у вас його ще немає. Trust Wallet доступний як застосунок для мобільних пристроїв, а також у вигляді розширення браузера Trust Wallet. У цьому прикладі ми налаштуємо новий гаманець за допомогою мобільного застосунку Trust Wallet.

Крок 1. Завантажте останню версію застосунку Trust Wallet.

Крок 2. Налаштуйте свій новий гаманець

Порада. Якщо у вас уже є гаманець, не Trust Wallet, ви можете імпортувати цей гаманець. У цьому випадку ви виберете варіант "У мене вже є гаманець".

Як купити Solana (SOL) за допомогою Trust Wallet

Після цього вам потрібно просто дотримуватися інструкцій на екрані. Одразу після купівлі токени SOL автоматично з’являться на вашому гаманці Trust Wallet.

Важливо також зазначити, що ви можете купити SOL у BNB Smart Chain за допомогою Trust Wallet.

Як надіслати токени Solana (SOL) у стейкінг за допомогою Trust Wallet

Примітка. Стейкінг SOL через Trust Wallet здійснюється в мережі Solana. Якщо вам потрібні токени SOL у мережі Solana на вашому гаманці, ви можете переглянути ці інструкції щодо депозиту.

Перейдіть за цим посиланням, щоб отримати докладніші інструкції щодо того,як надіслати SOL у стейкінг за допомогою Trust Wallet.

Як надіслати в стейкінг токени Cardano (ADA) у Trust Wallet

Примітка. Стейкінг ADA через Trust Wallet здійснюється в мережі Cardano. Якщо вам потрібні токени ADA у мережі Cardano на вашому гаманці, ви можете переглянути ці інструкції щодо депозиту.

Перейдіть за цим посиланням, щоб отримати докладніші інструкції щодо того,як надіслати ADA у стейкінг за допомогою Trust Wallet.

Як купити токени Cardano (ADA) у Trust Wallet

Після цього вам потрібно просто дотримуватися інструкцій на екрані. Одразу після купівлі токени ADA автоматично з’являться на вашому гаманці Trust Wallet.

Також важливо зазначити, що ви можете придбати ADA у BNB Smart Chain і BNB Beacon Chain за допомогою Trust Wallet.

Як надіслати в стейкінг токени Polygon (MATIC) за допомогою Trust Wallet

На момент написання цієї статті стейкінг MATIC відрізняється від процесу стейкінгу ADA або SOL у Trust Wallet. Це пов’язано з тим, що MATIC надіслати в стейкінг не можна безпосередньо в застосунку, це необхідно зробити через вебсайт Polygon. Для цього можна використовувати Web3-браузер dApp у Trust Wallet.

Перш ніж почати, вам потрібно мати MATIC у мережі Ethereum на вашому Trust Wallet – іншими словами, MATIC як токен ERC20. Для довідки: ви можете мати MATIC у кількох різних мережах, зокрема блокчейн Polygon (PoS), BNB Smart Chain і блокчейн Ethereum.

Але для нашої задачі нам потрібні токени MATIC (ERC20). Інструкції з депозиту токенів на Trust Wallet ви можете знайти за цим посиланням.

Тепер, коли на вашому гаманці є токени MATIC (ERC20), перейдемо до стейкінгу в Trust Wallet.

Як завжди, ми заохочуємо вас проводити власні дослідження (DYOR) під час взаємодії з блокчейн-протоколами, стейкінгом і всім, що стосується Web3.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet