Download Trust Wallet
Blockchain

Домінація Bitcoin: посібник для початківців

Published on: 31 лип. 2023 р.
Share post
In Brief

Дізнайтеся, що таке домінація Bitcoin, як вона впливає на криптовалютний ринок, а також як трейдери використовують цей показник, щоб передбачити ринкові тренди.

Домінація Bitcoin: посібник для початківців

Сьогодні на криптовалютному ринку є близько 23 000 цифрових активів, але один із них завжди виділяється серед інших. Йдеться про Bitcoin, першу криптовалюту. Він має величезний вплив на крипторинок і саме за ним визначають загальний стан усього ринку. Історично склалося так, що трейдери й аналітики використовували домінацію Bitcoin, щоб визначитися з торговою стратегією та отримати дані про те, куди ринок рухатиметься далі.

Якщо ви хотіли б купити Bitcoin, ознайомтеся з Trust Wallet, безпечним і зручним криптовалютним гаманцем, якому довіряють мільйони користувачів у всьому світі. Купуйте, продавайте та зберігайте BTC в одному простому у використанні гаманці зі зручним інтерфейсом.

Що таке Bitcoin?

Bitcoin, який часто називають BTC, – це цифрова валюта, створена у 2009 році особою або групою осіб, які діяли під псевдонімом Сатоші Накамото. На відміну від традиційних або фіатних валют, транзакції із BTC реєструються в децентралізованому реєстрі – блокчейні Bitcoin. Мета з самого початку полягала в тому, щоб створити мережу цифрових платежів, яка могла б функціонувати без центру керування, такого як уряд чи банк. Люди часто називають Bitcoin "цифровим золотом" через його обмежену пропозицію (буде викарбувано 21 мільйон монет).

Чому BTC важливий для сучасного криптовалютного ринку?

Технологія, що лежить в основі Bitcoin, проклала шлях для тисяч інших цифрових активів і розвинутої криптоекосистеми, яку ми бачимо та якою користуємося сьогодні. Для багатьох інвесторів Bitcoin є точкою входу в криптовалюту, першою сходинкою для вивчення та інвестування в інші цифрові активи. Оскільки ринкова частка Bitcoin, порівняно з іншими активами, переважає, зміни його ціни часто можуть впливати на решту криптовалют. Трейдери спробували кількісно оцінити це явище, використовуючи коефіцієнт, який називається домінацією BTC. Ідея полягає в тому, що ринкова капіталізація Bitcoin порівняно з рештою криптовалют може потенційно сигналізувати про майбутні зміни, такі як ведмежий розворот або булран.

Що таке домінація Bitcoin?

Домінація Bitcoin – це відношення ринкової капіталізації Bitcoin до загальної ринкової капіталізації всіх криптовалют разом, яке найчастіше виражається у відсотках.

Наприклад, якщо домінація BTC становить 60%, це означає, що капіталізація Bitcoin становить 60% від загальної ринкової капіталізації всіх криптовалют. Для розрахунку домінації Bitcoin ви можете використовувати таку формулу:

Домінація Bitcoin = (ринкова капіталізація Bitcoin / загальна ринкова капіталізація криптовалют) * 100

Чому домінація BTC важлива?

Динамічні зміни між Bitcoin і рештою активів мають вагоме значення, яке повинен розуміти кожен трейдер. Коли показник домінації BTC високий, це означає, що Bitcoin має сильний вплив на загальний напрямок ринку. У минулому коливання цін на Bitcoin часто створювало ефект доміно, впливаючи на настрої ринку й тенденції в цінах усіх інших криптовалют, тобто альткоїнів.

На домінацію Bitcoin може вплинути кілька факторів, зокрема зміни в регуляторному середовищі, ринкові настрої і важливі події в галузі чи економіці. Ось кілька прикладів, які вже впливали або можуть вплинути на домінацію BTC:

Нещодавно домінація Bitcoin перетнула позначку в 50% – вперше за понад два роки – після того, як велика інвестиційна компанія BlackRock подала заявку на спотовий біржовий фонд на базі Bitcoin (ETF).

У результаті халвінгу Bitcoin, який відбувається приблизно раз на чотири роки, винагороди за майнінг скорочуються вдвічі. Це, як було раніше, стимулює попит на Bitcoin, тим самим збільшується його домінація.

Зростання популярності стейблкоїнів, таких інновацій, як NFT і DeFi, а також запровадження стандартів токенів, наприклад ERC20, поступово призвели до зменшення частки ринку Bitcoin з понад 90% до трохи більше 50% станом на липень 2023 року.

Коротка історія домінації BTC

З перших років існування криптовалютного ринку і до 2017 року Bitcoin домінував на ринку відносно тих небагатьох альткоїнів, які тоді існували. Серед відомих подій цього періоду – поява кількох нових альткоїнів, зокрема litecoin (LTC), XRP від Ripple і найбільшого конкурента bitcoin на сьогодні: ether (ETH).

У 2017 році домінація Bitcoin вперше впала нижче позначки 90% в результаті "буму ICO", який сколихнув криптовалютний ринок. ICO (первинна пропозиція монет) – це механізм збору коштів на криптопроєкт, який привернув увагу в 2017 і на початку 2018 років. Велика кількість інвесторів перевели свої кошти з Bitcoin у часто спекулятивні проєкти з надією отримати значну дохідність від інвестицій. Це призвело до того, що на початку 2018 року домінація BTC впала до найнижчої позначки приблизно в 32%.

Згодом домінація BTC відновилася приблизно до 72% під час рекордного булрану у 2021 році. З тих пір цей показник тримається біля позначки 50%.

Домінація Bitcoin і альткоїни

Кожен цифровий актив, окрім Bitcoin, називають альтернативною монетою або альткоїном. Популярні приклади включають Ether (ETH), Cardano (ADA), і BNB. Часто що нижче домінація Bitcoin, то більше зростають ціни на альткоїни.

Підвищення показника домінації Bitcoin може свідчити про те, що учасники ринку не хочуть ризикувати, а, отже, більше інвестують у Bitcoin, аніж у альткоїни, оскільки він вважається найбезпечнішим активом на ринку. І навпаки, зниження показника домінації Bitcoin може свідчити про дедалі більший інтерес до альткоїнів і бажання інвесторів вкладатися в проєкти, які мають потенціал до зростання – про що свідчить бум ICO у 2017-2018 роках і "альтсезон" у 2021 році. Логіка концепції домінації BTC полягає в тому, що Bitcoin веде постійну "боротьбу" за частку ринку з кожним альткоїном. Коли на ринку з’являються перспективні альткоїни, такі як ETH, частка BTC на ринку часто знижується, як і його домінація. Попри це, Bitcoin і досі продовжує відновлювати свої позиції і займає не менш ніж 50% криптовалютного ринку, всупереч появі тисяч нових альткоїнів щороку.

Як відстежувати домінацію Bitcoin

Є кілька інструментів і вебсайтів, які можна використовувати для відстеження домінації BTC. CoinMarketCap – це популярна платформа, на якій показники домінацію надаються в режимі реального часу. Також на платформі доступна безліч інших індикаторів криптовалюти. При регулярному моніторингу домінації Bitcoin можна отримати цінну інформацію про тенденції на ринку, зміни в настроях інвесторів і потенційні можливості для інвестицій або коригування портфеля.

Давайте розглянемо кілька способів, як трейдери використовують домінацію BTC під час дослідження ринку: Сезон альткоїнів. Багато аналітиків припускають, що зростання ціни на Bitcoin зазвичай супроводжується висхідним трендом для всіх альткоїнів. У цьому випадку ослаблення домінації Bitcoin може свідчити про початок нового альтсезону.

Ринкові настрої. Домінація Bitcoin і ціна Bitcoin часто відстежуються одночасно, щоб оцінити загальну тенденцію ринку. Наприклад, одним із потенційних сигналів для булрану для Bitcoin є зростання ціни та домінації. І навпаки, зниження ціни й домінації Bitcoin може свідчити про ведмежий тренд.

Зауважте, що зростання ціни Bitcoin не означає, що домінація збільшиться, і навпаки. Були випадки, коли домінація BTC зростала, а ціна при цьому падала. Такий сценарій потенційно може вказувати на низхідний тренд для альткоїнів.

Висновок

Як перша криптовалюта, Bitcoin часто задає тон всьому криптопростору. Трейдери часто розглядають домінацію BTC як показник для оцінки загального стану крипторинку й прогнозування його майбутніх рухів. Однак важливо зазначити, що домінація Bitcoin є лише одним із багатьох інструментів, які використовують трейдери та інвестори. Її в жодному разі не слід розглядати як єдиний індикатор чи рушійну силу поведінки ринку.

Завдяки Trust Wallet ви можете легко керувати своїми Bitcoin: ви можете купувати, продавати та обмінювати Bitcoin, маючи повний контроль над своїми активами. Ви можете завантажити мобільний застосунок Trust Wallet для пристроїв iOS і Android. Або, якщо ви віддаєте перевагу ноутбуку чи настільному комп’ютеру, Trust Wallet пропонує зручне розширення Chrome із такими ж функціями.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet