Download Trust Wallet
Blockchain

Розуміння основних причин зміни ціни Bitcoin: посібник для початківців

Published on: 31 лип. 2023 р.
Share post
In Brief

Давайте дізнаємося, що впливає на ціну Bitcoin. У цьому посібнику ми розберемо основні концепції у доступній формі.

Розуміння основних причин зміни ціни Bitcoin: посібник для початківців

Волатильність ринку криптовалют може надати можливості для інвестицій, але також може створити значні ризики. Тому розуміння каталізаторів основних цінових коливань має вирішальне значення для прийняття обґрунтованих рішень щодо інвестицій.

Ми підготували посібник для початківців, де пояснюється, чому може різко падати та зростати ціна Bitcoin, а також розповімо про те, як це вже траплялося раніше.

Перш ніж почати, ми маємо застерегти вас

Ця стаття надається як навчальний матеріал і не є юридичною чи фінансовою порадою. Ми наполегливо рекомендуємо всім проводити власне дослідження щодо всіх активів, з якими вони хочуть взаємодіяти. Ви можете купувати, продавати, обмінювати або зберігати Bitcoin за допомогою Trust Wallet, але знову ж таки, ми радимо вам завжди проводити власні дослідження.

Стрибок ціни: значне зростання BTC

Ми вже бачили, що ціна Bitcoin може зростати швидко та суттєво. Раптове й значне підвищення ціни криптовалюти зазвичай пов’язане з низкою факторів, таких як позитивні настрої на ринку, новини або підвищення рівня масового впровадження криптовалют.

Падіння ціни: значний рух BTC вниз

Але приклади зворотного руху ціни, коли ціна Bitcoin стрімко падала протягом короткого періоду, також мали місце. Такі падіння можуть виникати внаслідок багатьох факторів, таких як негативні настрої на ринку, несприятливі новини чи події, зниження рівня масового впровадження або тиск продажами з боку великих інвесторів.

Під час таких подій інвестори, які вірять у довгостроковий потенціал Bitcoin, можуть побачити можливість купити Bitcoin за кращою ціною.

Що викликає суттєві зміни ціни Bitcoin?

Співвідношення між попитом на Bitcoin і його пропозицією може призвести до значних коливань ціни. Якщо попит перевищує доступну пропозицію, ціни можуть зрости. І навпаки, якщо при надлишку пропозиції або недостатньому рівні попиту, ціни, швидше за все, впадуть.

Так працює вплив на ціни і для інших криптовалют. Ринковий попит і пропозиція залежать від багатьох факторів, таких як загальні настрої ринку, зміни в регуляторному середовищі або технологічний прогрес. Таким чином, зазвичай на ціни впливає один або кілька з перелічених нижче факторів.

На рух ціни можуть впливати такі технічні фактори, як обсяг торгівлі, ліквідність, рівні підтримки й опору. Технічний аналіз і патерни іноді можуть спровокувати купівлю або продаж активів, що призводить до стрибків або падіння цін.

Наприклад, поява ф’ючерсів BTC у 2018 році стало технічним фактором, який суттєво вплинув на ціну Bitcoin. Це змінило структуру ринку, оскільки фінансові установи й роздрібні інвестори отримали новий інструмент для відкриття лонг і шорт позицій у bitcoin. Завдяки цьому інвестори отримали можливість краще хеджувати ризики й потенційно заробляти на волатильності без купівлі самого активу.

Ф’ючерси на BTC залучили нових учасників ринку, таких як інституційні інвестори, які вагалися з виходом на криптовалютний ринок через регуляторні проблеми або високу волатильність. Цей приплив нових трейдерів сприяв збільшенню обсягів торгівлі та вплинув на попит на bitcoin, що, зі свого боку, вплинуло на його ціну.

Ціна ф’ючерсів на BTC, які є деривативними продуктами, формується на основі ціни базового активу, в цьому випадку bitcoin. Активна торгівля ф’ючерсами, особливо при великих обсягах, потенційно може вплинути на спотову ціну базового активу, створюючи арбітражні можливості для трейдерів. Коли трейдери використовують ці арбітражні можливості, це впливає на ціну bitcoin.

Важливі новини, заяви регуляторів і дії урядів, пов’язані з криптовалютами, так можуть мати вагомий вплив на ціну bitcoin. Позитивні новини, як-от прийняття великими компаніями чи країнами, можуть призвести до стрімкого зростання ціни, тоді як негативні новини, як-от заборона з боку регуляторів чи порушення систем безпеки, можуть спровокувати зниження ціни.

Новини про шахрайство та хакерство також можуть уповільнити впровадження криптовалют компаніями, організаціями й урядами. Якщо важлива подія викликає занепокоєння щодо безпеки криптовалют, це може перешкодити цим організаціям інтегрувати криптовалюти у свою діяльність, що опосередковано вплине на ціну BTC.

Наприклад, після схвалення Bitcoin ETF Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) спостерігалося значне підвищення цін. Крім підвищення легітимності bitcoin, схвалення Комісією Bitcoin ETF могло б сприяти підвищенню доступності та популярності, а також позитивним настроям на ринку – факторам підвищення попиту й, отже, різкого зростання цін.

Дії SEC впливають не лише на Bitcoin, а й на всю криптоіндустрію. Дізнайтеся більше про це в нашому дописі в блозі "Роль SEC у криптоіндустрії: посібник для початківців".

Також на ціну Bitcoin значно впливають ринкові настрої. Позитивні настрої, викликані оптимізмом, можуть призвести до активної купівлі та підвищення цін, тоді як негативні настрої – страх, невпевненість і сумніви (з англ. "FUD – fear, uncertainty, and doubt") – можуть призвести до масових продажів і подальшого зниження цін.

Індекс страху та жадібності – це широко використовуваний індикатор настроїв ринку. Вищі значення індексу вказують на надзвичайну жадібність, що потенційно може призвести до завищення цін і купівельного ажіотажу. Нижчі значення вказують на надзвичайний страх, який може спровокувати продажі й падіння цін на ринку.

Надзвичайний страх або жадібність можуть мати каскадний ефект, посилюючи поведінку ринку та потенційно спричиняючи різкі зміни цін.

Суттєве збільшення використання Bitcoin окремими особами, компаніями й фінансовими установами може спричинити сплеск попиту та спровокувати значні зміни ціни. Якщо більше людей дізнаються про потенційні переваги bitcoin і сприйматимуть його як засіб збереження вартості або обміну, це може сприяти значному зростанню ціни.

Справедливо і зворотне; обмежене впровадження або ослаблення уваги до bitcoin може чинити тиск на ціну, викликаючи її різке падіння.

Відомо, що деякі таємні скоординовані схеми можуть штучно завищувати ціну на bitcoin. Ринкові маніпулятори можуть поширювати позитивну інформацію, створюючи ефект FOMO (з англ. "fear of missing out" – страх щось пропустити), щоб залучити більше покупців і спровокувати підвищення ціни. Якщо ця схема набере обертів, це може призвести до значного зростання тиску з боку покупців, що спричинить різке зростання ціни bitcoin.

З іншого боку, щоб похитнути довіру інвесторів і трейдерів, маніпулятори можуть поширювати негативні чутки про bitcoin. Націлені на те, щоб викликати FUD серед учасників ринку, ці чутки можуть призвести до явища, відомого як "панічні продажі", коли інвестори поспішно розпродають свої bitcoin. Цей масовий розпродаж може ще більше знизити ціну Bitcoin, посилюючи негативні настрої та потенційно спричиняючи значне зниження його вартості.

У статті під назвою "Чи справді Bitcoin і Tether не залежать один від одного?" (оригінальна назва "Is Bitcoin Really Un-Tethered?") Джон М. Гріффін, професор фінансів Техаського університету, і Амін Шамс, аспірант того ж університету, оприлюднили свої висновки щодо потенційного впливу Tether на ціну Bitcoin. Вони помітили, що торгівля Tether забезпечила значну підтримку цін на bitcoin і мала істотний вплив на рух його ціни.

Історичні зміни ціни на Bitcoin

З моменту створення Bitcoin значні події і фактори сприяли різким коливанням його ціни. Нижче ми описали кілька з таких явищ:

  1. Булран у 2013 році: у квітні 2013 року ціна bitcoin зросла з 13 до 230 доларів США завдяки зростанню динаміки попиту й пропозиції, настроям ринку та позитивним новинам.

  2. Закриття Silk Road: у жовтні 2013 року закриття даркнет-маркетплейсу Silk Road призвело до значного падіння цін – зі 145 до 109 доларів США.

  3. Заборона криптовалюти в Китаї: у 2021 році Китай оголосив про свою позицію щодо закриття криптовалютних бірж на території країни. Коли ця новина була оприлюднена, ціна bitcoin різко впала до 30 202 $ за монету після відкриття на рівні близько 40 000 $.

  4. Булран у 2017 році: з жовтня до грудня 2017 року bitcoin пережив безпрецедентний стрибок ціни, побивши численні цінові рекорди та досягнувши історичного максимуму майже у 20 000 $. 5.** Глобальна пандемія 2020-2021 рр**.: пандемія COVID-19 спричинила загальну невизначеність і фінансову нестабільність, у результаті чого ціна bitcoin впала з 10 000 $ до 5 000 $. Однак ціна швидко повернулася до попереднього рівня і досягла нового історичного максимуму в 60 000 $ у березні 2021 року. Щоб дізнатися більше про цей вражаючий сплеск ціни, прочитайте нашу статтю "Булрани Bitcoin (BTC): посібник для початківців".

Висновок

Очевидно, що на рух ціни bitcoin, як вгору так і вниз, впливає сукупність факторів. Як наслідок, передбачити з упевненістю рух ціни bitcoin може бути доволі складно. Інвестори завжди повинні проявляти обережність і проводити ретельні дослідження, перш ніж приймати будь-які інвестиційні рішення.

Зрештою, успішна торгівля й інвестування включає в себе поєднання історичного аналізу цінових коливань, постійного моніторингу ринкових умов і стратегій управління ризиками, зокрема пошуку безпечного інструменту для зберігання bitcoin.

Вибір надійного некастодіального гаманця, як-от Trust Wallet, забезпечить вам зручність і спокій, щоб безпечно купувати, зберігати та обмінювати свої активи.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet