Download Trust Wallet
Blockchain

Що таке Bitcoin ETF

Published on: 31 лип. 2023 р.
Share post
In Brief

Відкрийте для себе світ Bitcoin ETF. Дізнайтеся, як вони працюють, які пропозиції є на ринку, роль SEC, а також вихід BlackRock на ринок Bitcoin ETF.

Що таке Bitcoin ETF

Bitcoin ETF знову стали гарячою темою на криптовалютних ринках після того, як BlackRock оголосила, що подає заявку на створення Bitcoin ETF.

Пояснення Bitcoin ETF

Біржові фонди (ETF) з’явилися на традиційних фінансових ринках у 1990-х роках, щоб забезпечити простий спосіб інвестування в різні класи активів за низькою ціною. Сьогодні вони є одним із найпопулярніших інструментів інвестування як серед роздрібних, так і серед інституційних інвесторів.

Завдяки Bitcoin ETF інвестори можуть додавати Bitcoin (BTC) у свої портфелі, фактично не володіючи базовим активом і не турбуючись про безпечне зберігання своїх інвестицій у вигляді цифрових активів. Однак це також означає, що власники Bitcoin ETF не володіють BTC як таким.

Якщо ви хочете безпосередньо володіти BTC, ви можете скористатися криптогаманцем, як-от Trust Wallet, за допомогою якого можна легко й безпечно купувати та зберігати Bitcoin. Оскільки Trust Wallet не є кастодіальним гаманцем, ви повністю володієте та контролюєте BTC, які купуєте, а також можете використовувати ваші монети для здійснення платежів.

Однак, якщо ви зацікавлені в тому, щоб додати до свого портфеля Bitcoin ETF, читайте далі. У цій статті ви дізнаєтеся все про те, що таке Bitcoin ETF, як вони працюють, ознайомитеся з деякими прикладами тощо.

Основи

ETF – це інвестиційний механізм, який відстежує ефективність базового активу, наприклад товару, акцій, облігацій, індексу, деривативів або кошика активів.

ETF торгуються на біржі, як і акції. Звідси і назва. З усіх боків ETF схожий на пайовий фонд, оскільки вони обидва об’єднані в пул та управляються їхніми емітентами. Але вони відрізняються структурою і способом торгівлі.

Глобальна індустрія ETF наразі становить 10 трильйонів доларів, а до 2026 року очікується, що вона досягне 18 трильйонів доларів.

Як правило, ETF створюють компанії з управління активами або інші фінансові установи, які й надалі здійснюють управління цим активом. Вони об’єднують кошти інвесторів для інвестування в диверсифікований портфель активів. Інвестори можуть купувати та продавати акції ETF в будь-який момент під час торгової сесії. А пайові фонди, як правило, торгуються наприкінці ринкового дня, тоді ж встановлюється й ціна.

Завдяки ETF інвестори отримують доступ до широкого спектру активів, що дозволяє диверсифікувати портфель. Вони також забезпечують прозорість, оскільки інформації про активи в них зазвичай розкривається щодня. Крім того, ETF, як правило, мають нижчі коефіцієнти витрат порівняно з пайовими фондами.

На ринку існують різні типи ETF. До них входять: ETF на акції: відстежують індекси фондового ринку

Прикладом ETF є SPDR® S&P 500® ETF Trust. Цей фонд, яким керує State Street, відстежує індекс S&P 500. QQQ – ще один ETF, об’єднаний і випущений Invesco. Він відстежує 100 технологічних компаній з великою капіталізацією, зареєстрованих на NASDAQ.

Що таке Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF – це біржовий фонд, який складається з Bitcoin або активів, прив'язаних до ціни Bitcoin.

На відміну від Bitcoin, який торгується на криптовалютних біржах, Bitcoin ETF торгуються на біржах цінних паперів, як і акції. Як наслідок, інвесторам не потрібно проходити процес налаштування цифрового гаманця та працювати з криптовалютними біржами.

Bitcoin ETF є більш звичним фінансовим інструментом для традиційних інвесторів, які вважають за краще інвестувати в Bitcoin, не турбуючись про ризики й складнощі володіння та зберігання цифрової валюти. Наприклад, Bitcoin зберігається в гаманці, і якщо інвестор втрачає доступ до гаманця, він втрачає і свої Bitcoin. З Bitcoin ETF про це турбуватися не потрібно.

Сьогодні в США Bitcoin ETF самі не володіють Bitcoin. Натомість як базовий актив вони мають ф’ючерси на Bitcoin.

Запровадження Bitcoin ETF багато хто розглядає як значний розвиток у криптовалютній індустрії. Він забезпечує регульований і доступний спосіб інвестування в Bitcoin. Це може привабити інституційних і роздрібних інвесторів, які віддають перевагу більш традиційним інвестиційним інструментам. Bitcoin ETF можуть призвести до масового впровадження Bitcoin як інвестиційного активу.

Наявні на ринку Bitcoin ETF

Наразі Комісія з цінних паперів і біржам США (SEC) схвалила кілька Bitcoin ETF для торгівлі в Сполучених Штатах. Однак на момент написання статті наявні у США ETF фактично не забезпечені Bitcoin, натомість вони відстежують його ціну. Тим не менш, Bitcoin ETF існують і за межами Сполучених Штатів. Нижче ми розглянемо деякі з Bitcoin ETF, якими найбільш активно торгують, а також надамо деяку інформацію про них. Примітка. Ціни вказані на момент написання та використовуються лише для ознайомлення.

ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO)

Proshares Bitcoin Strategy ETF був першим ETF, прив’язаним до Bitcoin і дозволеним для торгівлі в США. Завдяки цій першій ринковій перевазі він зміг залучити значну кількість інвестицій протягом перших тижнів після запуску у 2021 році. Наразі під управлінням фонду знаходиться 891 мільйон доларів США. Це високоліквідний і один із найактивніших Bitcoin ETF.

BITO надає інвесторам доступ до BTC через портфель ф’ючерсних контрактів на BTC. Ф’ючерсний контракт на Bitcoin – це договір про купівлю або продаж Bitcoin у майбутньому. Їхня ціна постійно змінюється. Вона залежить від коливань цін на базовий актив, тобто BTC. Таким чином, тримаючи ці ф’ючерси, BITO опосередковано має доступ до Bitcoin.

Ціна ф’ючерсів на Bitcoin іноді може відрізнятися від фактичної спотової ціни Bitcoin через такі змінні, як попит, пропозиція і неефективність ціноутворення деривативів.

Резюме:

Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF)

Valkyrie Bitcoin Strategy ETF BTF – активно керований ETF, зареєстрований на NASDAQ, який надає інвесторам доступ до Bitcoin через ф’ючерсні контракти на Bitcoin на Чиказькій товарній біржі (CME). BTF був запущений у жовтні 2021 року і з того часу активи під його управління досягли близько 28 мільйонів доларів.

Більша частина портфеля BTF складається з казначейських векселів США, які служать забезпеченням для ф’ючерсних контрактів CME на Bitcoin, якими він в володіє. Казначейські векселі США – це короткострокові боргові цінні папери, випущені урядом США. Зберігаючи ці казначейські векселі як забезпечення, BTF гарантує, що має надійний і стабільний актив, що забезпечує ф’ючерсні позиції на Bitcoin.

Робота BTF влаштована таким чином, щоб оцінна вартість усіх ф’ючерсів на Bitcoin, якими він володіє, дорівнювала 100% чистих активів фонду. Іншими словами, BTF не використовує кредитне плече для зниження ризику чи збільшення прибутку.

Резюме:

VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF)

Базовим активом VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF) також є ф’ючерси на Bitcoin. Фонд інвестує у ф’ючерси на Bitcoin на біржі CME та зберігає казначейські векселі США як забезпечення.

XBTF може бути цікавим вибором для інвесторів, для яких важливий низький коефіцієнт витрат, оскільки у XBTF він становить 0,76%. XBTF має 41 мільйон доларів в активах під управлінням, що є значним показником, враховуючи той факт, що індустрія Bitcoin ETF перебуває на ранніх етапах розвитку.

Резюме:

Purpose Bitcoin ETF (BTCC.U)

Purpose Bitcoin ETF (BTCC.U) – це канадський спотовий Bitcoin ETF. На відміну від інших ETF у цьому списку, BTCC.U зберігає фактичні BTC у холодному сховищі депозитарія відповідно до регуляторної бази Канади. Кожна акція BTCC.U представляє невелику частку Bitcoin.

Хоча BTCC.U котирується на Фондовій біржі Торонто (TSX), він все ще може бути доступним для інвестування громадянам США, які мають право купувати міжнародні ETF через свою брокерську компанію. "U" у BTCC.U означає, що ETF деноміновано в доларах США. BTCC.U має понад 160 мільйонів доларів США в активах під управлінням, а коефіцієнт витрат становить 1,45%.

Резюме:

Роль SEC у Bitcoin ETF

Bitcoin-спільнота давно чекала на затвердження Bitcoin ETF у Сполучених Штатах. Для багатьох ETF є важливою частиною головоломки, необхідної для збільшення масового впровадження Bitcoin, а також його ліквідності.

Однак Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) вагається щодо схвалення заявок на нові Bitcoin ETF.

Як наслідок, наразі немає ETF, які б безпосередньо відстежували ціну Bitcoin. Натомість наявні Bitcoin ETF у США отримують доступ до Bitcoin через ф’ючерсні контракти. Такий підхід дозволяє інвесторам опосередковано брати участь у ринку криптовалют, дотримуючись інвестиційної структури й регуляторних вимог до ETF.

Ще в 2014 році близнюки Уінклвосс подали заявку на Bitcoin ETF до SEC, майже через п’ять років після того, як Bitcoin почали торгуватися на ринку. SEC відхилила цю та наступні заявки. Grayscale, дочірня компанія Digital Currency Group (DCG), також протягом багатьох років намагається отримати схвалення на Bitcoin ETF. Компанія вперше подала заявку на схвалення у 2016 році, але пізніше вони відкликали заявку, зазначивши, що регуляторна база не достатньо розвинута для того, щоб дозволити Bitcoin ETF до ринку.

Grayscale повторно подали заявку у 2021 році, але тоді її відхилила SEC. Компанія планує перетворити свій Bitcoin траст (GBTC) на спотовий Bitcoin ETF. Серед причин відмови було те, що ринок Bitcoin був "піддається маніпуляціям". У зв’язку з цією останньою відмовою Grayscale ініціювала судовий процес проти SEC у червні 2022 року. Справа ще не закрита.

У листі від 2018 року SEC обґрунтувала свою відмову в петиціях, посилаючись на такі проблеми, як відсутність прозорості на криптовалютних біржах, можливість маніпулювання ринком, питання щодо зберігання активів, захисту інвесторів і ліквідності.

Попри те, що SEC ще не схвалила спотові Bitcoin ETF, вона надала дозвіл на Bitcoin ETF, які містять ф’ючерсні контракти на BTC, зареєстровані на Чиказькій товарній біржі. ProShares Bitcoin Strategy ETF був першим ф’ючерсним ETF на Bitcoin, затвердженим у жовтні 2021 року. Цей прогрес знову розпалив надію на схвалення спотового Bitcoin ETF у спільноті.

Вихід Blackrock на арену Bitcoin ETF

Нещодавно BlackRock, одна з найвідоміших компаній з управління активами, подала до SEC заявку на спотовий Bitcoin ETF під назвою iShares Bitcoin Trust.

Вихід BlackRock на ринок Bitcoin ETF є приводом до довіри до ринку. BlackRock може похвалитися приголомшливим обсягом активів у 10 трильйонів доларів під своїм управлінням. Таким чином, підтримка з боку фінансового гіганта потенційно може призвести до більш активного впровадження Bitcoin серед інституційних інвесторів.

Заявка BlackRock на Bitcoin ETF свідчить про зміну настроїв інституційних інвесторів щодо Bitcoin і цифрових активів загалом. Це зміцнює статус Bitcoin як гарного варіанту для інвестицій.

За словами Джеймса Сейффарта, аналітика Bloomberg Intelligence, рішення BlackRock увійти в індустрію Bitcoin ETF слід прийняти серйозно. Він сказав: "BlackRock займає 33% ринку США. Вони є найбільшим емітентом ETF. Тож той факт, що вони виходять на цей ринок, слід сприймати дуже серйозно".

Запропонований BlackRock ETF буде випускати акції наборами по 40 000 штук або в кратній цьому числу кількості. Акції можна буде обміняти лише на Bitcoin. Очікується, що акції BlackRock Bitcoin ETF будуть розміщені на фондовій біржі NASDAQ.

У разі схвалення завдяки BlackRock ETF інвестори зможуть отримати доступ до Bitcoin через продукт однієї з найбільших компаній на Уолл-стріт. Крім того, якщо SEC надасть дозвіл, ми можемо очікувати появу спотових Bitcoin ETF від кількох інших компаній, які подали подібні заявки до SEC.

Висновок

Наразі не існує спотових Bitcoin ETF, які базуються в США, оскільки SEC наразі не схвалила жодного. Наявні Bitcoin ETF у США отримують доступ до Bitcoin через ф’ючерсні контракти.

Тим не менш, нещодавні події, такі як вихід BlackRock на ринок Bitcoin ETF, створюють привід для довіри та підвищують шанс на більш активне впровадження інституційними інвесторами.

Як і у випадку з будь-якими інвестиціями, перш ніж приймати будь-які інвестиційні рішення, обов’язково проводьте власне дослідження (DYOR), щоб зрозуміти всі пов’язані ризики, а також необхідні регуляторні вимоги. Завантажте мобільний застосунок Trust Wallet або розширення Chrome, щоб безпечно купувати та зберігати Bitcoin вже сьогодні.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet