Download Trust Wallet
Blockchain

Пориньте у світ NFT: ігри, предмети колекціонування, карбування тощо

Published on: 2 серп. 2023 р.Updated on: 3 серп. 2023 р.
Share post
In Brief

Дізнайтеся про походження NFT, властивості q роль Trust Wallet у безпечному керуванні вашими NFT. Отримайте більше інформації про NFT-ігри, віртуальну нерухомість, NFT-дропи та багато іншого.

Пориньте у світ NFT: ігри, предмети колекціонування, карбування тощо

Невзаємозамінні токени (NFT) стають невід’ємною частиною цифрової економіки, інтегруючись в онлайн-ігри, цифрове мистецтво та метавсесвіт. NFT – це ще один вид активів, яким ви можете безпечно керувати за допомогою свого Trust Wallet. Читайте далі, щоб зануритися у світ NFT, дізнатися, що це таке, яку роль вони відіграють на ринках ігор і предметів колекціонування та які NFT-колекції існують.

Вступ до NFT

NFT (невзаємозамінні токени) – це унікальні цифрові активи, записані в блокчейні. Кожен NFT містить індивідуальні ідентифікатори, що підтверджують право власності й автентичність токенізованого активу.

Витоки NFT беруть свій початок у 2014 році, коли Кевін Маккой створив перший в історії NFT, Quantum, на Namecoin. Ця концепція продовжила розвиватися, і у вересні 2016 року з’явилися цифрові предмети колекціонування Rare Pepe. Вони були створені на блокчейні Bitcoin завдяки можливостям смартконтракту протоколу Counterparty.

Однак лише у 2017 році NFT стали насправді популярними. Тоді з’явилися популярні NFT-колекції на Ethereum, зокрема CryptoPunks і CryptoKitties.

У 2019 році на ринку відбувся справжній вибух, який призвів до знаменитого ажіотажу навколо NFT 2021 року, в результаті якого про NFT говорили вже всі. Одним із найбільш пам’ятних моментів цього неймовірного буму NFT став продаж картини The First 5000 Days ("Перші 5000 днів") художника, відомого під псевдонімом Beeple, за приголомшливі 69 мільйонів доларів на аукціоні Christie’s.

NFT і криптовалюти, такі як Bitcoin (BTC) і Ether (ETH), схожі тим, що і ті, і інші створені на блокчейні. Однак, на відміну від NFT, криптовалюти, як правило, взаємозамінні. Іншими словами, одна одиниця криптовалюти функціонально ідентична та може бути замінена іншою.

Невзаємозамінні ж токени не можна розділити на частини: їхна цінність зумовлена їхньою унікальністю та дефіцитністю. Навіть на самому базовому рівні не може бути двох подібних NFT, навіть якщо вони походять з однієї колекції. Це одна з найважливіших властивостей NFT.

Інші властивості NFT:

Щоб легко керувати своїми NFT, особливо якщо ви завзятий автор або колекціонер, вам знадобиться безпечний гаманець, наприклад, Trust Wallet. Через браузер dApp у Trust Wallet ви також можете отримати доступ до найпопулярніших NFT-маркетплейсів, де ви можете продавати свої NFT або поповнювати свою особисту колекцію.

NFT-ігри: гра з унікальними цифровими активами

Окрім предметів мистецтва й колекціонування, NFT також набули великої популярності в ігровій індустрії. Завдяки цій технології розробники можуть створювати ігри зовсім по-новому, а гравці можуть володіти, покращувати та навіть торгувати своїми ігровими віртуальними активами.

Ось кілька способів інтеграції NFT в ігри.

Зараз на ринку є багато NFT-ігор. Ось кілька прикладів:

God’s Unchained

God's Unchained – це безплатна карткова гра на основі NFT, де люди накопичують картки, якими вони можуть торгувати на ігровому ринку. Гравці накопичують ці картки, виграючи в матчах PVP або купуючи в інших гравців. Кожна картка в грі є токеном ERC-721 (стандарт для NFT на блокчейні Ethereum). Тому торгувати ними можна і на інших маркетплейсах.

Illuvium

Illuvium – це блокчейн-гра (IBG), що працює між різними платформами, в якій люди мандрують цифровим світом у пошуках рідкісних і незвичайних монстрів під назвою Illuvials. Гравці можуть збирати, тренувати та випускати illuvials для боротьби з іншими гравцями. Мета гри в Illuvium – створити потужну команду illuvials, які матимуть високий шанс перемогти суперників, і отримати винагороди. Більшість елементів у грі, як-от земля та illuvials, є NFT, якими гравці торгують на внутрішньоігровому ринку.

Sorare

Sorare – це безплатна карткова гра в жанрі фентезі, яка працює на блокчейні Ethereum. Вона поєднує два популярних хобі для поціновувачів спорту: обмін картками й фентезі-ліги.

Гравці починають з випадкової колоди карт, кожна з яких представляє справжнього спортсмена та його статистику. Зі своїх карток гравці можуть зібрати команду з п’яти гравців для участі в щотижневих змаганнях. Результати вашої команди в грі відповідатимуть реальним результатам спортсменів у матчах.

Є понад 300 спортивних клубів, офіційно ліцензованих на платформі футбольних карток Sorare, серед них є такі відомі імена, як "Баварія", "Реал", "Парі Сен-Жермен" і "Ліверпуль", і це лише деякі з них.

Економіка ігор типу "грати, щоб заробляти" (play-to-earn)

"Грати, щоб заробляти" (P2E) – це бізнес-модель, яка сприяла широкому впровадженню ігор на основі блокчейну, що дало початок індустрії криптоігор.

Ці ігри виходять за межі традиційного ігрового досвіду, представляючи свою автономну економіку, активи, децентралізовані механізми управління і віртуальні світи. Модель "грати, щоб заробляти" створює ринок для внутрішньоігрових предметів і активів під впливом попиту та пропозиції.

Як правило, внутрішньоігрових активів бракує, що надає їм цінність, створюючи дефіцит. Цього дефіциту можна досягти декількома способами, наприклад, встановити високий ліміт часу для карбування нових внутрішньоігрових активів або обмежити кількість активів, які можна викарбувати.

З іншого боку, попит на внутрішньоігрові активи в іграх P2E підвищують зацікавлені гравці, яким подобається грати в гру, і ті, хто хоче торгувати активами за реальні гроші. Наприклад, гравці, які хочуть використовувати певні активи у своєму ігровому процесі, можуть бути готові заплатити більше, щоб негайно придбати актив. З іншого боку, гравці, які прагнуть швидко обміняти свої активи на криптовалюту, можуть запропонувати знижені ціни, щоб пришвидшити транзакцію.

Крім того, екосистеми P2E зазвичай залежать від активності спільноти. Що більше гравців бере участь у певній грі, то ціннішими стають ігрові предмети. Що більша база гравців, то більший попит на активи, які можуть бути необхідними для перемоги в грі, що підвищує їхню ціну.

Захоплюючий всесвіт колекційних NFT

NFT-предмети колекціонування – це унікальні цифрові активи, які можна колекціонувати, володіти ними та торгувати як самостійними об’єктами. Вони схожі на фізичні предмети колекціонування, такі як картини, фігурки, автографи й сувеніри, але знаходяться в цифровій формі та постійно зберігаються в блокчейні.

NFT-предмети колекціонування часто належать до певної серії, колекції чи набору. Вони можуть представляти різні типи цифрових предметів колекціонування, наприклад, витвори мистецтва, віртуальні колекційні картки й віртуальні пам’ятні речі. Незважаючи на так звану "криптозиму", у 2022 році NFT-предмети колекціонування все ще приносили мільярди доларів продажів. Ось кілька прикладів популярних NFT-предметів колекціонування.

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club (BAYC) – одна з найпопулярніших NFT-колекцій, випущених Yuga Labs. Ця колекція складається з 10 000 різних аватарів мавп. Вона була створена на блокчейні Ethereum. Предмети колекціонування були випущені у квітні 2021 року, і їх придбали такі знаменитості, як Eminem і Snoop Dogg, а також інші відомі особи, що призвело до того, що ціни злетіли просто до небес. Наприклад, у 2021 році NFT №3749 "Golden Ape" було продано за 2,9 мільйона доларів. Загальний обсяг продажів колекції BAYC становить 2,9 мільярда доларів.

CryptoPunks

CryptoPunks – це колекція з 10 000 NFT на Ethereum, випущених у 2017 році. Тобто це одна з перших NFT-колекцій. Ці прості піксельні зображення розміром 24 x 24 штурмом захопили світ NFT, створивши зразок, який сьогодні намагаються наслідувати багато інших проєктів NFT. Вони в основному служать символом статусу та зазвичай з’являються як зображення профілю в соціальних мережах.
Колекція була створена Larva Labs, але пізніше була придбана Yuga Labs у 2021 році. CryptoPunks також заробив понад 2 мільярди доларів продажів за весь час.

Cryptokitties

CryptoKitties – це платформа ігор і предметів колекціонування на блокчейні, випущена Dapper Labs у 2017 році. Це один із найперших і найпопулярніших проєктів, завдяки якому концепція NFT стала відома широкому загалу. Спочатку платформу запустили на Ethereum, а потім перенесли на блокчейн Flow. Гравці CryptoKitties можуть збирати, розводити та торгувати унікальними цифровими котами, які існують у вигляді NFT на блокчейні Ethereum. Проєкт CryptoKitties набув великої популярності в перші дні свого випуску, але цей ажіотаж з роками згас. Тим не менш, загальний обсяг продажів на платформі склав понад 100 мільйонів доларів з моменту першого випуску NFT.

Ваш перший цифровий відбиток: як карбувати NFT

У децентралізованій екосистемі створити NFT може будь-хто, і ви також. Створення нового NFT називається карбуванням. Хоча існують різні платформи, які можна використовувати для карбування NFT, процес у всіх досить схожий. Зазвичай такий процес передбачає:

  1. Підключення гаманця. Перш ніж ви зможете взаємодіяти з будь-якою платформою для карбування NFT, вам потрібен криптовалютний гаманець, наприклад, розширення браузера Trust Wallet. Потім вам потрібно буде перейти на обрану платформу, наприклад, OpenSea, і підключити свій гаманець.

  2. Карбування першого NFT. Коли ваш гаманець буде підключено, ви зможете створити свій перший цифровий предмет колекціонування. Тут вам буде запропоновано завантажити цифровий файл, описати його й заповнити іншу необхідну інформацію, наприклад, блокчейн, на якому ви хочете розмістити ваш NFT. Після завершення у вас буде можливість викарбувати ваш NFT. Вам потрібно буде сплатити певну комісію gas за це. Тому подбайте про те, щоб на вашому гаманці була необхідна сума коштів.

  3. Виставте свої NFT на продаж. Після того, як ваш NFT буде успішно викарбувано, ви можете виставити його на продаж, вибравши опцію "Продати" на платформі, яку ви використовуєте.

Карбування NFT – це транзакція з використанням смартконтракту, яка відрізняється від звичайного переказу між гаманцями, і вона часто дорожча. Зберігання даних споживає більше ресурсів, ніж переказ. Ця вартість зазвичай дуже низька на найновіших блокчейнах, але вона залишається відносно високою на Ethereum.

Щоб зменшити комісію gas, рекомендується карбувати NFT у години низького трафіку, коли є мінімальне перевантаження мережі. Ви також можете використовувати такі методи, як відкладене карбування, коли за карбування сплачує покупець.

Є кілька маркетплейсів, де доступна функція карбування NFT. Ось деякі з найпопулярніших з них:

Opensea

OpenSea – це найбільший і найвідоміший NFT-маркетплейс, де ви можете купувати та продавати всі види NFT з таких категорій: мистецтво, фотографія, спорт, музика. Також цей маркетплейс підтримує багато інших цифрових предметів колекціонування. OpenSea підтримує кілька блокчейн-мереж, зокрема Ethereum, Klatyn і Polygon.

Rarible

Rarible – це провідний маркетплейс рідкісних спортивних і мультимедійних NFT-колекцій, які пропонують низьку комісію gas і низький вуглецевий слід. Платформа має нативний токен, RARI. Наразі Rarible підтримує лише Ethereum, Tezos, Polygon і Immutable X.

SuperRare

SuperRare – це NFT-маркетплейс із атмосферою художньої галереї, який зосереджується в першу чергу на інтересах авторів. Як наслідок, більшість NFT на платформі є більше витворами мистецтва, ніж мемами. Для карбування і торгівлі NFT на платформі використовується Ethereum.

Майбутнє NFT: наступний прорив

Якщо ви хочете придбати NFT як інвестицію, вам потрібно правильно вибрати час. Ви повинні знати про майбутні дропи NFT, коли саме вони відбудуться, і про те, як випередити інших за допомогою попередніх продажів і білих списків.

Дроп NFT – це перший розподіл NFT, під час якого токени стають доступними для карбування. Час, дата, а іноді й ціна карбування NFT оголошуються заздалегідь, щоб дати колекціонерам час обміркувати, чи хочуть вони брати участь.

У світі NFT важливу роль для участі в дропах відіграють підготовка та поінформованість, щоб ви точно могли переконатися, що та чи інша колекція відповідають вашим інвестиційним вимогам. В іншому випадку ви можете втратити шанс отримати рідкісний і потенційно цінний NFT.

Один із способів гарантувати, що ви завжди будете в курсі всього, що відбувається на ринку, – позначити у своєму календарі всі майбутні дропи NFT, у яких ви хочете взяти участь, і встановити нагадування. Також важливо провести ретельне дослідження цих дропів, щоб зрозуміти особливості NFT, залучених виконавців, переваги й, що найважливіше, їхню автентичність

Автори NFT можуть створити білий список, який є базою даних учасників, які отримають ранній доступ до карбування NFT у колекції, а іноді й за зниженими цінами. Здебільшого пріоритет у такій базі учасників віддається відданим прихильникам проєктів, щоб вони могли уникнути зайвої конкуренції. Один із способів потрапити в білий список проєкту – брати участь у всіх активностях і бути активним членом спільноти.

Потім покупці з білого списку отримують доступ до пресейлу колекції, де вони зможуть викарбувати NFT перед тим, як їх випустять для широкого загалу (зазвичай через публічний продаж).

Нижче наведено кілька потенційно цікавих дропів NFT у 2023 році:

GutterMelo

Зірка баскетболу LaMelo Ball разом із Gutter Cat Gang і Puma випустили нову версію баскетбольних кросівок. Власники цифрового предмета колекціонування отримали доступ до ексклюзивних фізичних кросівок GutterMelo MB.03, які повинні з’явитися в найближчі місяці, але не були ще доступні на етапі передпродажу NFT. Публічний продаж розпочався 29 червня.

Ether

Цей проєкт NFT присвячений аніме та пропонує громадянство у своєму величезному всесвіті покупцям токенів, які називаються "сфери душ" (дослівно з англ. "soul orbs"). На етапі передпродажу користувачі могли викарбувати 1750 сфер за зниженою ціною 0,35 ETH. Вони також могли викарбувати душі безплатно, але з блокуванням на десять тижнів. Решта душ стали доступні для публічного продажу з 1 липня.

RobotEra

RobotEra – це універсальний проєкт метавсесвіту, схожий на Sandbox, але з унікальною особливістю. Кожну NFT-ділянку землі в RobotEra можна трансформувати в окремий метавсесвіт. Проєкт описують як "метавсесвіт метавсесвітів". Наразі проєкт проводить другий раунд передпродажу токена TARO, поточна знижена ціна якого становить 0,023 USDT.

Dimensionals

Dimensionals – це нова ігрова платформа на основі NFT, за допомогою якої гравці зможуть досліджувати кілька вимірів. Кожен вимір наповнений NFT-персонажами, яких гравці можуть колекціонувати. Білий список наразі відкритий для заявок.

Висновок: дослідження світу NFT

Від ігор і розваг до фінансів і освіти – NFT мають потенціал змінити цілі галузі та надати нові способи отримання прибутку для авторів, інвесторів і звичайних користувачів.

У майбутньому потенціал NFT здається багатообіцяючим. У міру розвитку блокчейн-технології ми можемо очікувати появи більш інноваційних програм та інтеграції NFT у різних галузях.

Якщо ви зацікавлені в подальшому дослідженні світу NFT, ви можете почати з вивчення NFT-платформ і керування своїми NFT безпосередньо в Trust Wallet. Trust Wallet – безпечна й зручна платформа для купівлі, продажу та зберігання NFT. Ви матимете повний контроль над своїми цифровими активами та зможете легко досліджуєте активний NFT-ринок за допомогою вбудованого браузера.

Пам’ятайте, хоча NFT відкривають захоплюючі можливості, важливо все робити з обережністю та завжди проводити власні дослідження. Завантажте Trust Wallet прямо зараз, щоб розпочати свою подорож світом NFT!

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet