Download Trust Wallet
Cryptocurrency

Shibarium: Початковий посібник

Published on: 28 серп. 2023 р.
Share post
In Brief

Shibarium - це недавно запущений протокол Layer 2 (L2) для Shiba Inu, побудований на основі блокчейну Ethereum. Запуск блокчейну Shibarium повинен надати рішення деяким з завдань, з якими стикалася Shiba Inu, таким як повільна швидкість транзакцій та високі газові витрати.

Shibarium: Початковий посібник

Shibarium - це недавно запущений протокол Layer 2 (L2) для Shiba Inu, побудований на основі блокчейну Ethereum. Запуск блокчейну Shibarium повинен надати рішення деяким з завдань, з якими стикалася Shiba Inu, таким як повільна швидкість транзакцій та високі газові витрати.

Рішення Layer 2 - це мережі, побудовані на основі мереж Layer 1, таких як Bitcoin і Ethereum, і, як правило, призначені для надання більш доступних і швидких транзакцій. Це те, що намір здійснюється блокчейн Shibarium для токена Shiba Inu (SHIB), поза розширенням екосистеми Shiba Inu.

Більше того, мережа планує привернути розробників та користувачів Web3 на свою мережу завдяки низьким комісіям та позиціонуванню SHIB як серйозного блокчейн-проекту.

У цьому посібнику для початківців Shibarium розглядається, що таке Shibarium, його переваги, останні труднощі запуску проекту, його екосистема та майбутнє. Пам'ятайте, що ви можете безпечно зберігати та керувати своїми токенами SHIB у Trust Wallet.

Що таке Shibarium?

Shibarium - це рішення на основі блокчейну Layer 2 для Shiba Inu. Рішення Layer 2 - це мережі, які розташовані оффчейн і побудовані поверхні існуючого блокчейну, який зазвичай називається мережею Layer 1. Мережі Layer 2 допомагають мережам Layer 1, розширюючи їх можливості.

Рішення Layer 2, як правило, вносять поліпшення, такі як збільшена пропускна спроможність транзакцій або покращені можливості розумних контрактів. Головним вимогам до мережі, щоб її вважали за рішенням Layer 2, є необхідність успадкування безпеки основного блокчейну і перевірка даних транзакцій мережею Layer 1, а не окремими вузлами.

Як рішення Layer 2, побудоване поверхні мережі Ethereum, очікується, що блокчейн Shibarium принесе з собою численні переваги для Shiba Inu. По-перше, Shibarium може допомогти позиціонувати Shiba Inu як серйозний блокчейн-проект поза тим, чим він відомий зараз - як мем-койн.

Як протокол Proof-of-Stake (PoS), Shibarium має на меті перетворити SHIB в більш комплексну екосистему, яка буде включати в себе блокчейн-ігри, децентралізовану біржу (DEX) і метавсесвіти.

Використання Shibarium користуватиметься Shiba Inu в тому, що це означатиме менші комісії за транзакції, швидкіше швидкості транзакцій, безперешкодний розвиток децентралізованих додатків (dApps) та збільшений використання токенів.

Але як саме Shibarium досягне цього для Shiba Inu?

Shibarium буде обробляти транзакції власною мережею, використовуючи захисний шар Ethereum. Це призведе до звільнення Ethereum від більшості обсягів транзакцій, які можуть спричинити перегрузку мережі, що призведе до швидших, але все ж безпечних транзакцій.

Крім того, мережа Shibarium буде включати середній для спалювання токени SHIB, які сплачуються як газові витрати при обробці транзакцій. Очікується, що це допоможе зменшити кількість монет SHIB в обігу і, таким чином, може стабілізувати вартість токена, допомагаючи стримувати велику інфляцію для Shiba Inu.

Є різні компоненти мережі Shibarium, які будуть співпрацювати для перетворення Shiba Inu. Мережа буде включати кілька цифрових токенів, таких як:

SHIB - токен ERC-20, який був запущений у серпні 2020 року і підтримує екосистему Shiba Inu з того часу. SHIB має необмежений обсяг.

BONE - токен управління у всесвіті Shiba Inu, BONE буде служити утилітарним токеном в Shibarium, який буде використовуватися для оплати розробників і також є відповідним основним токеном Shibarium. Незважаючи на максимальний обсяг BONE в 250 мільйонів токенів, загальний обсяг обмежений 230 мільйонами токенів.

LEASH - токен LEASH буде використовуватися як токен для стейкінгу, який зароблятиме винагороди людям. Він має обмежений обсяг 107 646 токенів.

SHI - всесвіт Shibarium матиме стейблкоїн, відомий як SHI. SHI допоможе SHIB управляти флуктуаціями на ринку.

TREAT - це токен винагороди, який буде використовуватися для оплати валідаторів і розробників поряд з BONE після досягнення певного порогу. TREAT також буде використовуватися для підвищення ліквідності в пулах ShibaSwap.

Екосистема Sibarium також матиме децентралізовану автономну організацію (DAO) під назвою DoggyDAO. Крім того, що DoggyDAO керується та управляється власниками токенів, він також буде використовуватися для фінансування різних проектів, які будуть створені на основі Shibarium.

Переваги Shibarium

Переваги мережі Shibarium для Shiba Inu мають багатогранний характер, охоплюють численні важливі аспекти, спрямовані на підвищення потенціалу та можливостей проекту в довгостроковій перспективі. Серед них - швидкіше транзакції, нижчі комісії, збільшена масштабованість та покращена безпека.

Швидкіше транзакції Введення рішення Layer 2 в універсум Shiba Inu призведе до збільшення пропускної спроможності порівняно з тим, що досягло Ethereum до цього часу. Завдяки швидшим темпам транзакцій відомо, що проект Shiba Inu матиме значний зріст, що зробить його більш підходящим для dApps, таких як блокчейн-геймінг і децентралізована фінансова (DeFi).

Наразі ще не відомо, яка саме є точна інформація про пропускну спроможність, і людям доведеться трохи почекати на це.

Нижчі комісії Одна з основних проблем, яка завжди спричиняла проблеми на основному блокчейні Ethereum - це відносно високі комісії за транзакції. Фактично, були випадки, коли комісія за транзакцію була вища, ніж сума, яка передавалася в результаті перевантаження мережі, що спричинило значне зростання газових витрат. Запуск блокчейну Shibarium має спричинити набагато нижчі комісії порівняно з Ethereum, отже, зробить це значно доступнішим для людей.

Збільшена масштабованість У Ethereum завжди була менша пропускна спроможність транзакцій, приблизно 15 транзакцій на секунду. Як рішення Layer 2, Shibarium повинен обробляти більше транзакцій, тим самим перетворюючи його в більш масштабоване рішення для зростання в екосистемі. Припускається, що Shibarium зможе обробляти 10 000 транзакцій на секунду.

Покращена безпека Shibarium використовуватиме механізм консенсусу Proof-of-Stake Ethereum. Його команда розробників віддалила велику увагу реалізації надійної системи безпеки, щоб забезпечити людям безпечне середовище, де вони можуть взаємодіяти, не компромітуючи свою конфіденційність чи дані.

Проблеми з запуском

16 серпня 2023 року мережа Shibarium розпочала роботу під великим захватом зі сторони криптоспільноти, особливо зі сторони ShibARMY.

Однак це захват тривав недовго, оскільки ціна на SHIB впала майже на 9%. Зниження ціни, як вважається, було спричинене незручністю на криптовалютному ринку через припущені проблеми з містком, які вплинули на мережу Shibarium.

Інструмент містків - це важливий інструмент у криптосфері, оскільки він допомагає полегшити переказ токенів між різними блокчейнами. Вони є необхідними для криптоландшафту, і порушення їх функціонування може мати серйозні наслідки для екосистеми.

Транзакції на Shibarium замерзли з 750 000 токенами BONE та 954 токенами ETH. Користувачі не могли мостити токени на мережу Shibarium, що призвело до дикої спекуляції щодо мережі та фальшивих знімків екрана, які були висловлені в Twitter як валюта страху, невизначеність і сумнів.

Кусама, однак, вийшов, щоб розганяти FUD через блоговий запис, в якому він заспокоїв спільноту Shiba Inu і повідомив, що все добре. Він пішов далі, щоб заявити, що Shibarium не мав жодних проблем з мостом. Замість цього мережа впала через "масштабний наплив транзакцій і користувачів, який відбувся одночасно", коли вони оголосили, що Shibarium живий.

Він приписав проблеми мережі ShibArmy.

Кусама навіть навів приклад неймовірної кількості трафіку, яку вони зазнали в зазначений день і заспокоїв свою спільноту, що їх розробники працюють цілодобово для стабілізації мережі і забезпечення її здатності обробляти великий обсяг користувачів та транзакцій.

Чи є Shiba Inu тим самим, що і Shibarium?

Проста відповідь - ні.

Shiba Inu та Shibarium не є однаковими.

Shibarium - це рішення з масштабування блокчейну Layer 2, побудоване на основі мережі Ethereum. Shiba Inu, з іншого боку, є мем-койном, заснованим на Ethereum, що торгується під символом SHIB. Водночас як Shiba Inu є токеном, Shibarium - це рішення блокчейну, яке буде використовуватися для покращення ефективності та масштабованості екосистеми Shiba Inu.

Введення Shibarium призначено для розширення всесвіту Shiba Inu, оскільки воно буде працювати як масштабне рішення, яке дозволить системі Shiba Inu працювати плавно та рости, одночасно оброблюючи набагато більше вимог. Shibarium прискорить швидкість транзакцій та зменшить комісії, зробивши екосистему більш доступною та привабливою для користувачів та розробників.

Узагалі, Shibarium - це спроба підвищити потенціал Shiba Inu, перейшовши від мем-койна до серйозного блокчейн-проекту.

Введення механізму знищення токенів Shiba Inu допоможе зменшити обсяг токенів SHIB в обігу. В результаті залишкові токени SHIB можуть стати більш цінними для їх власників. Проте, на визначення вартості SHIB також впливатимуть інші ринкові фактори.

Shibarium матиме потенціал перетворити транзакції в межах всесвіту Shiba Inu, роблячи їх більш привабливими та доступними. Високі комісії за газ на Ethereum заважали багатьом залучатися до SHIB. Завдяки Shibarium, очікується, що SHIB подолає такі труднощі. Отже, Shibarium є важливим для прийняття монети Shiba Inu.

Оскільки високі комісії за газ, пов'язані з Ethereum, заважали багатьом, введення рішення Layer 2

Як працює Shibarium?

Подібно до інших рішень Layer 2, Shibarium відводитиме частину своїх обчислювальних операцій на позачерговий ланцюг. Це допоможе зменшити навантаження транзакцій на головний ланцюг Ethereum.

Мережа Shibarium використовуватиме мережу валідаторів та делегаторів для забезпечення її безпеки. Shibarium буде співпрацювати з валідаторами Bor і Heimdall, обидві з яких є вузлами для Matic PoS.

Bor - це шар продюсера блоків, який відповідає за агрегацію блоків та сумісний з Ethereum Virtual Machine (EVM). Heimdall буде побудований на базі рушія консенсусу Tendermint. Ці делегатори і валідатори будуть стимульовані за допомогою токена BONE, який також буде використовуватися для оплати призначеної комісії за газ.

Блокчейн-рішення виділило 20 мільйонів токенів BONE, які будуть використовуватися як стимул для валідаторів та делегаторів. Щоб кваліфікуватися як валідатор в мережі Shibarium, користувач мусить заблокувати 10 000 токенів BONE. Всі, хто бажає підтримати мережу Shibarium, не беручи участь в операціях вузла, може зробити це, ставши делегатором. Делегатори матимуть можливість делегувати свої токени.

Компоненти екосистеми Екосистема Shibarium складатиметься з різних компонентів. Три основні компоненти включають токен BONE, DoggyDAO та ShibaSwap DEX. Давайте розглянемо кожен компонент більш детально і як всі компоненти співпрацюватимуть, створюючи масштабований та ефективний блокчейн нижче:

Токен BONE Екосистема Shibarium буде включати токен BONE, нарівні з іншими токенами. Проте BONE буде власним службовим токеном для рішення Layer 2. Він буде використовуватися для оплати комісій за газ в мережі Shibarium, а також для оплати валідаторів та делегаторів мережі, які будуть відповідальні за її безпеку. Токен має максимальний обсяг 230 мільйонів токенів.

DoggyDAO Shibarium матиме децентралізовану автономну організацію (DAO), відому як DoggyDAO. DoggyDAO буде керуватися спільнотою Shiba Inu (ShibARMY) та також фінансуватиме проекти, які будуть розроблені на мережі Shibarium. Власники токенів зможуть голосувати за різні пропозиції щодо майбутнього екосистеми Shiba Inu, процес, який буде здійснюватися за допомогою токена BONE.

ShibaSwap DEX Екосистема Shibarium включатиме децентралізовану біржу ShibaSwap (DEX). ShibaSwap DEX буде єдиною офіційною DEX екосистеми Shibarium. Використовуючи ShibaSwap DEX, люди зможуть займатися фармінгом доходів та торгувати токенами за допомогою токена BONE. Крім того, будуть введені інші пари торгівлі токенами, такі як PawSwap ($PAWSWAP) та Marswap ($MSWAP).

Крім того, Shibarium також включатиме Serp Finance, яка створить постійний досвід DEX за допомогою свого токена $SERP.

Майбутнє Shibarium

Хоча ще занадто рано здогадатися, яким буде майбутнє Shibarium, не можна заперечувати, що це рішення Layer 2 повністю завантажене низкою переваг для екосистеми Shiba Inu.

По-перше, воно усуває бар'єр для інвестування в токени SHIB, який викликається високими комісіями за газ на блокчейні Ethereum. З огляду на те, що Shibarium може, врешті-решт, здатися обробляти приблизно 10 000 транзакцій за секунду, користувачі зможуть насолоджуватися швидкістю транзакцій за меншою плату. Це може сприяти зростанню прийняття токенів Shiba Inu.

Очікується, що Shibarium допоможе розширити екосистему Shiba Inu та перетворити її з мем-койна на серйозний блокчейн-проект.

Якщо Shibarium буде успішним, воно значно перетворить екосистему Shiba Inu, включивши додаткові токени, блокчейн-ігри та децентралізовану біржу. Рекомендуємо слідкувати за останніми розробками, пов'язаними з Shibarium, щоб дізнатися більше про можливі переваги, які цей рішення Layer 2 може принести Shiba Inu.

Висновок

Блокчейн Shibarium, незважаючи на перешкоди під час запуску, є дуже потрібним рішенням для масштабування екосистеми Shiba Inu. Проте це не лише додаток до всесвіту Shiba Inu. Він символізує перетворюючий зсув, який є живим і зростаючим об'єктом, готовим адаптуватися до потреб своїх користувачів.

Це рішення може зростити прийняття токена Shiba Inu, надаючи при цьому нижчі швидкості та вищі транзакційні швидкості без втрати безпеки. І по мірі розвитку Shibarium важливо слідкувати за його розробками, незалежно від того, чи ви просто цікавитесь криптовалютою, чи є інвестором.

Пам'ятайте, завжди робіть свою власну дослідження, коли мова йде про будь-які токени Shibarium. Також ви завжди можете керувати своїми токенами SHIB за допомогою розширення Trust Wallet Browser або додатку.

Завантажте Trust Wallet сьогодні, щоб безпечно купувати, обмінювати та зберігати токени SHIB і BONE.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Примітка: Будь-які цитовані числа, дані або ілюстрації подані на момент написання і можуть змінюватися.

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet