Download Trust Wallet
Staking

Що таке стейкінг?

Published on: 31 лип. 2023 р.
Share post
In Brief

Дізнайтеся, як здійснювати стейкінг криптовалюти в Trust Wallet і отримувати винагороди. У цьому покроковому посібнику пояснюється, що таке стейкінг, як знайти різні варіанти стейкінгу та багато іншого.

Що таке стейкінг?

Стейкінг у світі Web3 відноситься до процесу активної участі в підтвердженні транзакцій у блокчейні, який працює на proof-of-stake (PoS). У цих блокчейнах будь-який користувач із мінімально необхідним балансом певної криптовалюти може підтверджувати транзакції та отримувати винагороду за стейкінг.

У цьому посібнику ми глибше зануримося в те, що таке стейкінг і як ви можете отримати винагороди за допомогою Trust Wallet.

Що означає стейкінг?

Коли ви надсилаєте свою криптовалюту у стейкінг, ви, по суті, блокуєте свої кошти на своєму гаманці для підтримки роботи блокчейн-мережі. Ці операції можуть включати перевірку транзакцій і захист мережі. Натомість за стейкінг вашої криптовалюти ви зазвичай отримуєте винагороду, часто у формі додаткової криптовалюти.

Як працюють винагороди за стейкінг?

Винагороди за стейкінг – це заохочення, що отримують учасники, які блокують свою криптовалюту для підтримки блокчейн-мереж. Винагорода може бути фіксованою сумою криптовалюти або відсотком, розрахованим на основі суми криптовалюти й тривалості стейкінгу.

Важливо зазначити, що винагороди за стейкінг у різних блокчейн-мережах можуть відрізнятися.

Ось трохи докладніше про процес стейкінгу й доступні ролі в ньому:

Вибір мережі. Першим кроком до стейкінгу є вибір мережі, яку ви хочете підтримувати, здійснюючи стейкінг своєї криптовалюти.

Придбання необхідної криптовалюти. Після того як ви виберете мережу, вам потрібно буде придбати певну криптовалюту, яку мережа використовує для стейкінгу.

Надсилання криптовалюти у стейкінг. Після придбання необхідної криптовалюти вам потрібно буде заблокувати або "надіслати у стейкінг" свої монети в гаманці, який підтримує стейкінг. Процес залежить від мережі й гаманця, які ви використовуєте.

Отримання винагород. Після того, як ваша криптовалюта надіслана у стейкінг, ви з часом почнете отримувати винагороди. Ці винагороди зазвичай виплачуються у тій самій криптовалюті, яку ви надіслали у стейкінг.

У процесі стейкінгу є дві ключові ролі

Валідатори. Це учасники мережі, які керують нодами, перевіряють транзакції, створюють нові блоки в блокчейні та отримують винагороди за свою роботу. Валідатори повинні бути технічно досвідченими й готовими інвестувати в обладнання та оплату електроенергії. У кожному блокчейні є власні вимоги до отримання статусу валідатора.

Делегатори. Якщо у вас немає ресурсів або технічних знань, щоб стати валідатором, ви все одно можете брати участь у стейкінгу як делегатор. Делегатори "делегують" свої повноваження валідатору, додаючи свої монети до нього в стейкінг. Потім валідатор виконує технічну роботу, а делегатор отримує частину винагороди за стейкінг. Специфіка делегування, зокрема те, як винагороди розподіляються між делегаторами й валідаторами, залежить від блокчейну.

Пам’ятайте, що, як і у випадку з будь-якою іншою діяльністю пов’язаною з криптовалютою, перш ніж почати здійснювати стейкінг, проведіть власне дослідження. Зважайте на ризики, зрозумійте, як усе працює, і переконайтеся, що ви використовуєте безпечний і надійний гаманець.

Чи можу я здійснювати стейкінг у Trust Wallet?

Звісно! Trust Wallet підтримує стейкінг для безлічі криптовалют. Щоб почати здійснювати стейкінг, вам просто потрібно тримати криптовалюту на своєму гаманці та виконати певні дії, щоб надіслати монети у стейкінг. Для кожної криптовалюти процес оформлення стейкінгу може дещо відрізнятися. Розгляньмо приклад.

Як працює стейкінг у Trust Wallet

Зверніть увагу, що ці кроки можуть дещо відрізнятися залежно від криптовалюти, яку ви хочете надіслати у стейкінг. У цьому прикладі ми розглянемо, як отримувати винагороди в BNB у блокчейні Beacon Chain за допомогою вашого Trust Wallet:

Перш ніж ми заглибимося в те, як здійснювати стейкінг за допомогою Trust Wallet, вам потрібно буде створити гаманець, якщо у вас його ще немає. Trust Wallet доступний як застосунок для мобільних пристроїв, а також у вигляді розширення браузера Trust Wallet. У цьому прикладі ми налаштуємо новий гаманець за допомогою мобільного застосунку Trust Wallet.

Крок 1. Завантажте останню версію застосунку Trust Wallet.

Крок 2. Налаштуйте свій гаманець

Порада. Якщо у вас уже є гаманець, не Trust Wallet, ви можете імпортувати цей гаманець. У цьому випадку ви виберете варіант "У мене вже є гаманець".

Крок 3. Перевірте, чи є на вашому гаманці криптовалюта, яку ви хочете надіслати у стейкінг

Перш ніж ви зможете розпочати стейкінг у Trust Wallet і почати отримувати винагороди, вам потрібні токени BNB саме на цьому гаманці. Нижче ви знайдете інструкції, як купити або переказати актив на гаманець.

Крок 4. Надішліть свою криптовалюту у стейкінг, щоб отримувати винагороди

Для цього прикладу ми використовуємо BNB, але ви можете надіслати у стейкінг будь-які доступні активи. Щоб побачити інші варіанти стейкінгу, перейдіть у розділ: "Знахідки" -> "Стейкінг".

Після того, як ви виконаєте ці кроки, вам залишиться просто дочекатися нарахування винагород. Це залежатиме від протоколу й активу, який ви оберете для стейкінгу.

Які ризики, пов’язані зі стейкінгом?

Стейкінг, як і інші інвестиційні інструменти, пов’язаний із власним набором ризиків. До них входять:

Слешинг (урізання). У деяких PoS-мережах використовується механізм, відомий як "слешинг", коли частина активів користувача, який здійснює стейкінг, може бути вилучена, якщо він діє зловмисно або не в змозі залишатися в мережі та виконувати свої обов’язки.

Ліквідність. Поки ваші криптоактиви розміщені у стейкінгу, вони заблоковані. Ви не можете їх продати чи переказати, доки не закінчиться період стейкінгу або поки ви не вирішите викупити їх зі стейкінгу, що може зайняти деякий час залежно від мережі.

Волатильність ринку. Вартість ваших активів у стейкінгу може коливатися залежно від ринку. Якщо ціна криптовалюти суттєво впаде, вартість ваших активів у стейкінгу також знизиться.

Як і з будь-якими інвестиціями, обов’язково проведіть власне дослідження, перш ніж надсилати активи в стейкінг.

Чи оподатковуються винагороди за стейкінг?

У багатьох юрисдикціях винагороди за стейкінг вважаються доходом і тому підлягають оподаткуванню. Однак у Trust Wallet ми не надаємо фінансових чи юридичних консультацій. Ви повинні самостійно вести облік і консультуватися з податковим консультантом, щоб переконатися, що ви дотримуєтеся місцевого податкового законодавства. Пам’ятайте, що податкове законодавство може значно відрізнятися залежно від вашого місцезнаходження та індивідуальних обставин.

Висновок

Ми сподіваємося, що цей посібник допоможе вам зрозуміти більше про стейкінг і як він працює зокрема на Trust Wallet. Завжди проводьте власні дослідження та звертайтеся до нашої команди підтримки, якщо у вас виникнуть запитання.

Щоб отримати додаткову інформацію і корисні навчальні посібники щодо Trust Wallet, а також дізнатися про криптовалюту та Web3, відвідайте наш блог і слідкуйте за нами в соціальних мережах.

Не пропускайте найсвіжіші оновлення Trust Wallet! Посилання на наші канали:

Simple and convenient
to use, seamless to explore

Download Trust Wallet